Kerneområde 2: Skovbakken 2-16

Historik: På grund af manglen på traditionelle byggematerialer så man sig efter krigen om efter alternative løsninger, f.eks. i form af elementbyggeri, huse af betonsten eller træhuse fra Finland. Boligudvalget i Rudkøbing tog først til Aalborg, hvor de så ”nogle pæne små træhuse”, som var blevet ledige i Aalborg, efter at de tyske tropper havde forladt deres militære flyvepladser omkring byen. Den største flyveplads var den tidligere Aalborg Flyveplads ved Rørdal, men muligvis lå de omtalte huse ved vandflyvepladsen vest for byen, hvor en række små træhuse ses på et luftfoto fra 1945. Og muligvis var der tale om præfabrikerede svenske træhuse.

Karakteristik og bevaringstilstand: De 8 træhuse fremtræder forbløffende velbevarede. Først og fremmest er ingen af husene blevet skalmuret eller lignende – og samtidig fremtræder de alle med den originale gavl mod gaden. Hvor husene i nyere tid er blevet udvidet, er det sket med udvidelser bagud, som stort set er udført i same materialer som forhuset. På en del af husene er de originale døre og vinduer blevet udskiftet, men ikke på en måde, der ændrer væsentligt ved det oprindelige præg. Kun har husene efterhånden fået forskellige farveholdninger, bl.a. sort – den oprindelige svenskrøde farve ses bl.a. i husene nr. 2 og 16. Alt i alt er der tale om en både historisk interessant og bevaringsværdig helhed.

Imidlertid viste det sig, at Rønne på Bornholm, der var blevet bombarderet af russerne i 1945, havde købt alle de 50 huse, som der kunne være tale om. Men så gav Rønne afkald på Aalborg-husene, både pga. mangel på arbejdskraft og fordi de sammen med Neksø havde fået tilbudt de berømte træhuse fra Sverige. Derved kunne Rudkøbing alligevel købe 10 huse, hvoraf 8 derefter blev opført ved Skovbakken.

 

Træhus på Skovbakken i den originale svenskrøde farve

Nogle af træhusene på Skovbakken er blevet udvidet bagtil, men fortsat i træ og malet som det gamle forhus