En unik by i kort og billeder

Ny bog fortæller historien om Rudkøbing

Langelands hovedstad, Rudkøbing er en af Danmarks bedst bevarede byer. Ren Korsbæk – og samtidig en levende by. Byen kan ikke prale af flotte palæer eller masser af middelalder. Men den har det, som engang var typisk for danske byer: Her ligger stadig de store købmandsgårde på hovedgaden med gårdspladser og haver, sidegaderne med lange rækker af små bindings-værkshuse, de gamle offentlige bygninger og milde stiftelser, villaerne og arbejderboligerne, havnen og byparken osv. frem til 1940’ernes start på ”velfærdsbyen”. Det hele er der, stort set uden gadegennembrud og andre moderne ulykker.

Bogen fortæller naturligvis om byens historie og udvikling fra middelalderen til nutiden. Men det er samtidig en miljøhistorie, der i gamle og nye kort, gamle og nye billeder giver en skildring af Rudkøbing: Hvorfor det ser ud, som det gør – og hvor meget, der er bevaret. Med øjet oplever man gennem bogen, hvordan byens plan, kvarterer og huse har forandret sig gennem tiden og hvordan historiens mange og velbevarede lag gør Rudkøbing til et spændende og unikt bymiljø. Ud over at vise en lang række gamle kort, har den ene af forfatterne, Niels Høirup, også nytegnet en lang række kort, der i samme målestok viser byens plan fra 1400-tallet til i dag – hvor der i de ældste kort vises flere alternativer. Vi ved jo ikke helt, hvordan byen så ud i 1410!

Samtidig er bogen rigt illustreret, dels med en lang række nye optagelser, der viser byen i dag, dels gennem ældre billeder – og her ikke mindst en række af museumsinspektør ved Nationalmuseet Hugo Matthies-sens fotografier fra 1916.

Nu har byen fået sin historie:

Niels Høirup & Peter Dragsbo: ”Rudkøbing – udvikling og kulturmiljøer”, Langeland Museum 2022.

Bogen udgives af Langelands Museums forlag, og er støttet af Realdania, Velux-Fonden, Nordea-Fonden og Lolland-Falster mfl. Købstæders Brandsocietets Fond.

Bogen kan købes fra Langelands Museum eller gennem boghandelen. Prisen  er 198,- kr.

Bogen udkommer den 18. februar 2022.

Endelig er bogen et engageret indlæg i kampen for at bevare Rudkøbing som en af landets i dag bedst bevarede gamle købstæder. Et helt afsnit er viet den bevarende lokalplan for Rudkøbings indre by, som blev vedtaget i 2009, og forfatterne har undervejs adskillige skarpe og personlige kommentarer til udviklingen. Men først og fremmest er Rudkøbing – udvikling og kulturmiljøer en invitation til at rejse til Langeland og gå på opdagelse i byens gader og kvarterer.

Forfatterne bag bogen er to pensionister: fhv. musikproducent Niels Høirup, Nyborg, og fhv. direktør ved Sønderborg Slot, Peter Dragsbo, Langeland. De mødtes for to år siden i en fælles kærlighed til Rudkøbing, for Niels Høirup opstået gennem mange års sejlads i de fynske farvande, for Peter Dragsbo udviklet gennem mere end 25 års engagement i byen, senest som formand for den lokale bevaringsforening.